Niektóre gatunki bakterii

odżywcze lub, gdy działają na nie silne środki przeciwbakteryjne, na przykład antybiotyki. Formy kuliste przybierają kształt olbrzymich kul, formy cylindryczne nabrzmiewają lub upodobniają się do nici, formy spiralne rozprostowują się, pęcznieją, powstają zgrubienia i fragmentacja komórek. Po przesianiu na nowe pożywki lub po zakażeniu wrażliwego organizmu bakterie przybierają szybko swój charakterystyczny kształt i wielkość.

Niektóre gatunki bakterii rozpadają się zarówno in vivo, jak i in vitro tworząc tzw. formy przesączalne, formy L bakterii. Są to bardzo drobne formy, z których w odpowiednich warunkach odradzają się wegetatywne komórki bakterii.

Charakterystyczną cechą morfologiczną jest wielkość komórki bakteryjnej. Wielkość tę mierzy się w mikrometrach (1 mikrometr = = 1/1000 mm). Większość bakterii chorobotwórczych ma grubość od 0,4 do 1 mikrometra i długość od 0,5 do 5 mikrometrów. Niektóre bakterie (szczególnie krętki i włoskowce) mają długość do kilkudziesięciu mikrometrów.

Leave a Reply